Näiden sivujen päivitys on jäänyt muiden kiireiden keskellä vähäiseksi. Edellisen blogitekstin jälkeen aloin työskennellä Joensuun kaupungin työllisyyspalveluiden Luotsin viestintätiimissä kesäkuussa 2020, ja sitä jatkui puolisen vuotta. Työ oli monipuolista pitäen sisällään mm. valokuvausta, videokuvausta ja ‑editointia, graafista suunnittelua sekä webinaarien yms. striimausta. Välillä tuli työtehtäviä nopeallakin aikataululla ja livetilanteissa oli omat haasteensa, mutta työ oli mielekästä ja työporukassa hyvä henki.
Jatkoin hommia Luotsille vielä seuraavanakin vuonna satunnaisten keikkojen kautta WorkPilots-alustaa hyödyntäen. Tämä tosin ei ollut TE-toimiston mieleen – ainakaan valtakunnallisella tasolla. Joensuun päässä kyllä ymmärrettiin tilanne ja oltiin avuliaita, mutta Uudellamaalla oltiin vieläkin avuliaampia ja ystävällisesti päätettiin puolestani, että olen ryhtynyt ”päätoimiseksi yrittäjäksi”, eivätkä 1–3 kertaa kuussa tekemäni keikat suinkaan ole satunnaisia, koska ne on tehty samalle toimeksiantajalle säännöllisin välein.
Jälkiviisaana tarkastellen säännöllisyyttä voi toki havaita, mutta itselläni ei koskaan ollut tietoa, jatkuisivatko keikat ja miten pitkään. Ja nyt joulukuun 2021 jälkeen olenkin tehnyt yhden ainoan keikan tämän vuoden maaliskuussa. Ei voi muuta sanoa, kuin että kiireistä on tämä ”yrittäjänä” toimiminen. TE-toimisto myös rinnasti WorkPilotsin esim. Ukko.fin kaltaiseksi laskutusosuuskunnaksi. Vaikkakin sopimuksellista samankaltaisuutta on, konsepti on kuitenkin erilainen.
WorkPilots luonnehtii itseään matalan kynnyksen palveluksi työllistymisen tukemiseen erityisesti nuorille ja pitkäaikaistyöttömille toimien yhteistyössä kaupunkien, kuntien ja järjestöjen kanssa työkokemusten mahdollistamiseksi. Oleellista on, ettei tekijöitä vasten tahtoaan luokiteltaisi yrittäjiksi. Kaikki saatu tulo on suoraan suhteessa työmäärään; aikaa ei kulu asiakkaiden hankintaan, myyntityöhön tai muuhun vastaavaan. Toiminta on niin pienimuotoista, ettei se häiritse vakinaisen työn hakemista tai vastaanottamista, vaan sen tarkoitus on päinvastoin auttaa, ettei jää kokonaan pois työelämästä.
Omasta mielestäni eikä WorkPilotsinkaan mukaan mitään pidempiaikaista sopimusta tai varsinaista ”yritystoimintaa” minulla ei ollut heidän kanssaan. Nyt kuitenkin tuo toiminta, jota ei edes ollut, täytyi lopettaa. Sillä ironista on, että TE-toimisto oikeastaan tekee työllistymisestäni vaikeampaa evätessään minulta työnhakijan statuksen ja sitä kautta mahdollisuuden esim. palkkatukeen. Mutta kun kerran yksi päivä töitä viiteen kuukauteen ei riitä työttömäksi luokitteluun, niin täytyy vain yrittää kovemmin ja olla tekemättä niitä vähäisiäkään hommia, niin jospa siellä Uudellamaallakin oltaisiin tyytyväisiä. Tällaista yrittämistä siis tällä ”yrittäjällä”. (Lisäys: Yrittäminen sinänsä olisi ok, jos se joskus tapahtuisi omasta tahdostani ja suunnitellusti, eikä näin, että hyvällä tuurilla on yksi päivä töitä parin kuukauden välein.)
Vaikka työrintamalla onkin ollut hiljaisempaa, niin kaikenlaista mietittävää ja omaa harrastetta ja projektia on riittänyt, joiden parissa olen pyrkinyt muun ohella myös kehittämään ja ylläpitämään taitojani, jotta valmiuteni työskennellä olisivat paremmat sitten kun TE-toimisto jossain vaiheessa on pyöritellyt papereitaan riittämiin ja työskentely tavoittelemissani hommissa toivon mukaan olisi jälleen järkevää. Mm. dronen käyttöä olen harjoitellut, ja nyt sujuu 360-kuvien ottaminen ilmastakin. Softapuolella olen perehtyny virtuaalikierrosten tekoon 3DVistalla.
Alahan toki kehittyy nopeasti ja uutta vempainta tulee markkinoille siihen tahtiin, ettei kaikkea ole mahdollista hankkia. Silti edelleen laadukkaimmat kuvat taitaa saada järjestelmäkameralla, vaikka erityisiä 360-kuvaukseen suunnattuja kameroita onkin saatavilla ja kuvaus niiden avulla olisi helpompaa ja nopeampaa. Tästä syystä itseäni houkuttelikin enemmän jo vuonna 2015 julkistettu Canon 5Ds, jonka hankin käytettynä. Sen 50 megapikselin kenno mahdollistaa suuremman resoluution 360-kuvat samaa kalansilmälinssiä käyttäen kuin aiemmin 6D:n kanssa (jossa 20 megapikseliä).
Edellinen blogiteksti käsitteli Lappeenrannan Kyläpyöräily-tapahtumaa, niin jatketaanpa tähän heti perään samasta aiheesta. Viime vuonna tapahtumaan oli tullut mukaan runsaasti uusia kyliä. Silloin lähdin liikkeelle Salpalinjan Hovista Lappeenrannan Rutolasta, mutta en ehtinyt tehdä matkaa kuin 60 km päätyen mm. Korkea-Ahon ja Hanhijärven kautta Joutsenon tienoille. Ensin katkesi vaihdekaapeli ja sitten vielä takarengas puhkesi. Ei ollut varaosia mukana, eikä vaihto olisi välttämättä kovin näppärästi sujunutkaan siinä ukkoskuuronkin yllättäessä, joten ei auttanut kuin kutsua ”huoltojoukot” paikalle.
Tämän vuoden – itselleni kaikkiaan 11. – Kyläpyöräily sujui onneksi paremmissa merkeissä. Aiempina vuosina tapahtuma on ollut yksipäiväinen (korona-aikaan kaksipäiväinen), mutta tänä vuonna se oli peräti kuusipäiväinen. Tämä on hyvä, sillä kyliä on jo 22, joten verkkaisesti ajaen ja välillä pysähtyen kuvia ottamaan tai eväitä syömään, ei yhden päivän aikana ehtinyt kaikkia käydä läpi. Osa kylistä tosin ei ollut virallisesti mukana tänä vuonna (eli toisin sanoen niillä ei ollut arvontakysymystä pysähdyspaikassa), mutta sehän ei estä niiden kautta ajelemasta.
Valitsemieni ajopäivien kelit sattuivat kohdilleen. Sopivissa määrin aurinkoa ja pilvistä, eikä lämpötila kohonnut liiaksi. Ei myöskään sadetta eikä liiemmälti tuultakaan. Ensimmäisenä päivänä matkaa kertyi 127 km ja toisena 72 km eli lähes 200 km yhteensä. Lähin paikka itselleni oli Pätärin talomuseo Ylijärvellä, johon suuntasin heti toisen päivän aluksi. Jo kouluajoilta tutussa sotaelokuvan näyttämönäkin toimineessa paikassa käväisee aina mielellään. Tänä vuonna siellä oli meneillään pärekaton teko. Tältä vuodelta parhaiten jäi mieleen kuitenkin ensimmäisen ajopäivän Konnunsuo ja Saimaan kanavan kylät. Kenties uutuudenviehätystä, kun siellä suunnalla en ollut aiemmin ajellut, mutta reitit olivat myös miellyttäviä.
Muutama paikka jäi kiertämättä, kun eivät ihan sattuneet reitin varrelle kumpanakaan päivänä. Olisihan nekin olleet ajettavissa, mutta kyseessä on rento tapahtuma, enkä muutoinkaan tullut vastailleeksi arvontakysymyksiin. Ensi vuonna sitten ehkä taas toisenlaisia reittejä.