Saatuani vihdoin loppukesästä 2022 edellisessä blogikirjoituksessa mainitsemani epäselvyydet ”yrittäjyyteeni” liittyen siltä osin kuntoon, ettei TE-toimisto enää luokitellut minua vasten tahtoani yrittäjäksi, paranivat mahdollisuuteni työllistyä jälleen – olinhan oikeutettu mm. palkkatukeen.
Olin jo syksystä 2021 asti ollutkin yhteyksissä ilomantsilaiseen media-alan yritykseen STC Tuotanto Oy:hyn. Alustavasti olimme sopineet, että jossain muodossa testaisimme, löytäisimmekö yhteisen sävelen, kunhan se vain byrokratian puitteissa olisi mahdollista. Lopulta päädyimme sellaiseen ratkaisuun, että toimisin heillä työkokeilussa puoli vuotta. Aloitin työkokeilun 1.9.2022 ja se päättyi hiljattain helmikuun loppuun.
Alun perin kuulin ja sain vinkkiä STC:stä edellisen työnantajani Joensuun kaupungin työllisyyspalveluiden Luotsin kautta. Luotsin viestintätiimi kävikin syksyllä tekemässä lyhyen videoreportaasin minusta ja niin ikään Luotsin kautta STC:lle työllistyneestä Saija Isoviitasta. Se on katsottavissa YouTubessa.
Videon kuvasi ja editoi Ari Tauslahti, jonka kanssa minulla oli ilo työskennellä mm. kuvatessamme Luotsilla Säpinää Syksyyn 2022 ‑webinaaria vähän ennen kuin aloitin STC:llä. Toimittajana toimi myöskin Luotsin ajoilta tutuksi tullut duuniagentti Juha Forsblom, jonka kanssa aikanaan kävin tekemässä mm. yrittäjätarinan Ravintola Expressistä ollen silloin kuvaajan roolissa. Tuttuja tekijöitä siis, mutta omalta kohdaltani asetelma oli melko erilainen, kun päädyin tällä kertaa kameran eteen. Mukavaa vaihtelua toisaalta, mutta ehkäpä omassa esiintymisessäni parantamisen varaakin jäi sujuvuuden suhteen, vaikka muutoinhan video on toki oikein hyvin tehty.
Juha Forsblom taisi olla juuri se (tai ainakin yksi niistä duuniagenteista), joka minulle vinkkasi STC:stä kehuen sen taustalla ollutta Antti Ikosta rennoksi kaveriksi, jonka kanssa tulee hyvin juttuun. Eikä Juha väärässä ollutkaan. Antti vastaa STC:llä myynti- ja asiakaspuolesta Saijan toimiessa projektiassistenttina ja viestintävastaavana. Varsinaista kuvauspuolta STC:llä toteuttavat Arto Väänänen ja Jani Ahponen. Yhteisten videoprojektien kautta tutuksi tuli myös Kiteellä toimipaikkaansa pitävä Hannu Putkuri ja KaitaFilmi. Kaiken kaikkiaan mukavaa porukkaa, jonka kanssa työskentely sujui hyvin.
Erityisesti kiinnostuin STC:stä, koska heidän tuotannossaan merkittävänä osana on myös 360-kuvaus ja virtuaaliympäristöt. Ovathan he kuvanneet ja rakentaneet virtuaalikierroksia, joiden kautta voi tutustua esim. hydraulisia nostureita valmistavan liperiläisen perheyritys Mantsisen toimintaan tai sotahistoriallisia kohteita esittelevään Ilomantsin sotatie ‑matkailureittiin. Ilomantsiin ja Nurmekseen palveluineen ja yrityksineen pääsee tutustumaan STC:n toteuttamien interaktiivisten palvelukarttojen avulla.
Itsekin olen pyrkinyt erikoistumaan juuri 360-kuvaukseen. STC:llä on käytössään jonkin verran laitteistoa, jota itselläni ei ole tai jota yksityishenkilön ei välttämättä olisi järkevää hankkiakaan, ellei ole tiedossa, että harrasteprojektien lisäksi niitä olisi mahdollista käyttää kaupallisiin tuotoksiinkin.
Itselleni myös sopii hyvin tiimissä tekeminen siinä mielessä, että se mahdollistaa paremmin suuremmatkin projektit, kun kaikki työmäärä ei ole yhden henkilön niskassa. Ja suurimpana haasteena itselleni on ollut, ettei myynti- ja markkinointityö ole kovin vahvasti hallussa, jonka vuoksi kaupalliset projektit 360-kuvauksen saralla olivatkin jääneet vähäisiksi. STC:llä pääsin suoraan toteuttamaan omia vahvuuksiani tarvitsematta murehtia myyntityöstä.
360-kuvauksen ja ‑editoinnin lisäksi työtehtäviini kuului muunkinlainen valokuvaus, videokuvaus ja ‑editointi sekä ilmakuvaus. Tarkoitus oli myös lähteä alkuvuodesta Ilomantsin Matkailuyhdistyksen mukana Matkamessuille, joilla STC:kin esitteli toimintaansa ja VR-lasien käyttöä sekä virtuaaliympäristöjen toteutusta. Valitettavasti reissu peruuntui omalta osaltani, kun päivää ennen lähtöä nousi kuume.
Kuvausten aikana sain tutustua Suomen vahvimpaan mieheen Mika Törröön, jonka kiertelyä Ilomantsissa pääsin kuvaamaan useampaankin otteeseen. Syksyisen Kuutamolla-tapahtuman ohessa kuvaamaani ja editoimaani pätkää Törrön päivästä ei vielä taida olla nähtävillä missään itsestäni ja STC:stä riippumattomista syistä, mutta ehkäpä se jossain vaiheessa vielä näkee päivänvalon.
Kuutamolla-tapahtuman yhteydessä tuli itsellekin Ilomantsi tutummaksi ja tuli käytyä mm. Suomirokkia-näyttelyssä, joka kattaa vaikuttavan kokoelman levynkansia, julisteita ja muuta tavaraa, kuten Paula Vesalan Emma Gaalassa 2017 käyttämä takki, jota Törrökin sovitteli ylleen – huonolla menestyksellä tosin, kuten kuvasta näkee. Tulipa samassa yhteydessä tutustuttua Törrön somepäivityksiä hoitavan SOME Stories ‑markkinointitoimiston Tiiu Porentoon, jonka esiintymistä sattumoisin olin kuvaamassa paria vuotta aiemmin hänen vieraillessaan Luotsilla Yrittäjyyden Olohuoneella syksyllä 2020.
Helmikuun aikana ehdin vielä kuvata lumenveiston SM-kisoja Ilomantsissa Parppeinvaaralla, ja Endominesin kaivoksellakin pääsin käymään ollessani avustamassa rekrytointivideon kuvauksia. Lumenveistopäivälle sattui hieman harmaa sää, mutta lopulta kuvaus onnistui dronellakin pienestä lumisateesta huolimatta. Työkokeilun ohella Luotsin kautta poiki lisäksi keikkahommaa, kun entisen esimieheni Jan Rantalan välityksellä yhteystietoni saanut Upeart palkkasi kuvaamaan syksyllä 2022 Joensuussa valmistuneita Tuomas Korkalon ja Laura Lehtisen toteuttamia seinämaalauksia.
Joitain kuvia lumenveistosta ja seinämaalauksista on nähtävissä tämän kirjoituksen alapuolella. Mielenkiintoisia kuvaustehtäviä joka tapauksessa riitti muutoinkin kuin 360-kuvaukseen liittyen. Jatkon suhteen suunnitelmat ovat vielä auki. Mutta mikäli asiat etenevät puolin ja toisin toivotulla tavalla, niin mielellään tietysti jatkossakin olisin tavalla tai toisella mukana STC:n toiminnassa.