Verkkosivujen toteutus WordPress-julkaisujärjestelmällä ja jonkinlaisen portfoliosivuston rakentaminen kuului osaksi Riveriassa syksyllä 2018 aloittamaani media-alan koulutusta ja lopputulos on nyt nähtävissä näiden sivujen muodossa. Omien nettisivujen tekeminen oli toki pyörinyt mielessä jo aiemminkin, mutta alkuun pääseminenhän on aina vaikeinta, eikä riittävän voimakasta alkusysäystä ilmeisesti ollut sitten tullut tätä ennen.
Sivujen kehittäminen alkoi keväällä 2019 ja jatkui saman vuoden syksyllä opintojen edetessä loppua kohti. Lopulta olin kohtuullisen tyytyväinen sivuihin ja päätin siirtää ne omaan domainiin. Joskin pientä viilattavaa vielä riitti aika lailla, jotta sain kaiken näyttämään ja toimimaan lähestulkoon haluamallani tavalla. Jonkinlaisia yllätyksiä ja vastoinkäymisiä sivujen siirto uudelle palveluntarjoajalle myös aiheutti, mutta onneksi hakukoneiden syövereistä löytää yleensä ratkaisun pulmaan kuin pulmaan. Tätä kirjottaessani kaikki ei ole vielä aivan täydellistä, mutta eihän maailma koskaan valmiiksi tule, joten ajattelin, että tässä vaiheessa sivut kehtaa jo julkaista.
Tähän alkuun lienee paikallaan lyhyehkö esittely itsestäni. Olen lähtöisin Lappeenrannasta, tarkemmin sanottuna Ylämaalta, joka ennen vuoden 2010 kuntaliitosta oli itsenäinen kunta Etelä-Karjalassa aivan Venäjän rajan läheisyydessä. Ylämaa tunnetaan raakakiven tuottajana ja erityisesti korukivenä käytetystä spektroliitista, jonka värit kotikuntani kivessä ovat poikkeuksellisen voimakkaat.
Niinpä Ylämaalla järjestetäänkin vuosittain jalokivimessut, joissa on monenlaista nähtävää kivistä ja koruista kiinnostuneille. Kotimaisten näytteilleasettajien lisäksi paikalle saapuu yleensä myös kansainvälisiä toimijoita. Itsekin yhtenä kesänä pääsin kesätöiden kautta näkemään, kuinka messut laitetaan pystyyn ja kokemaan ne myös toisella tapaa kuin pelkästään vierailijana. Näillä kulmilla vietin siis lapsuuteni ja nuoruuteni.
Ollessani peruskoulussa tietokoneet alkoivat yleistyä ja vaikka internet olikin vasta harvoilla, niin pelien houkuttelemana itsekin niistä innostuin. Lukion jälkeen lähdinkin opiskelemaan tietotekniikkaa Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa. Mutta vaikka opiskeluympäristö oli miellyttävä, ei yliopisto-opiskelu ehkäpä liian teoreettisena oikein tuntunut soveltuvan itselleni. Ja vaikka Lappeenrannassa viihdyinkin, ei pieni maisemanvaihdoskaan tuntunut huonolta ajatukselta.
Niinpä oli kohtalaisen helppo päätös, kun samankaltaisessa tilanteessa ollut kaverini ehdotti, että jospa vaihtaisimme ammattikorkeakoulun puolelle hänen kotiseutunsa tienoille Joensuuhun. Siihen aikaan myös siskoni opiskeli kyseissä kaupungissa. Joten aivan entuudestaan tuntematon paikka ei ollut kyseessä ja omaan makuuni sopivan kokoinen kaupunki, jonne olen opintojen jälkeenkin hyvin kotiutunut.
Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulussa jatkoin tietotekniikan opintoja pääaineenani ohjelmistotekniikka, sillä koodaaminen oli alkanut kiinnostaa jo yliopisto-opintojen aikana. Sivuaineena oli tietotekniikan palvelutuotanto, johon sisältyi mm. palvelinten ja tietoliikennelaitteiden asentamista ja konfigurointia. Ehdin valmistua tietotekniikan insinööriksi joulukuussa 2012 juuri ennen kuin oppilaitos vaihtoi nimekseen Karelia-ammattikorkeakoulu.
Ohjelmointikielistä tutuimmiksi tulivat opiskeluaikana C/C++, Java ja C#. Ehdottomasti mielenkiintosin projekti ammattikorkeakoulussa oli ryhmätyö, jonka tarkoituksena oli toteuttaa 3D-sovellus, jossa esimerkiksi matemaattisista kaavoista muodostuvia kuvioita saattoi katsella 3D-laseilla. Tekniikka teki silloin juuri tuloaan ja koulullekin vasta hankittiin laitteistoa. Siinä pääsi myös ensi kertaa kunnolla kokeilemaan käyttöliittymän suunnittelua.
Harjoittelujaksojeni aikana sain lisäksi kosketusta peliohjelmoinnin maailmaan Unity3D-ympäristössä. Oli hyvin mielenkiintoista päästä mm. ohjelmoimaan yksinkertaista tekoälyä ja suunnittelemaan algoritmia, jolla satunnainen pelialue muodostuu. Sittemmin myös verkkoympäristöissä käytettäviin kieliin, kuten PHP, HTML, CSS ja XML, on ollut tarpeen paneutua erinäisten projektien kautta, vaikka opintojen aikaan ne eivät vielä niin suurta kiinnostusta herättäneet.
Valmistuttuani ammattikorkeakoulusta suoritin siviilipalveluksen Itä-Suomen yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksella, jossa toimin mikrotukihenkilönä. Tehtäviini kuului mm. käyttöjärjestelmien ja sovellusten asentamista ja ylläpitoa pääosin Windows-koneisiin, mutta toisinaan myös Linux- ja Mac-koneisiin sekä tulostinten huoltoa ja videoneuvottelulaitteiden käyttöä ja opastusta.
Kun itsekin olen muutaman koneen kasannut ja tehnyt paljon asennuksia, niin sinällään homma oli enimmäkseen tuttua. Mutta kyllä siitäkin uusia oppeja tarttui matkaan ja välillä saattoi tulla vastaan hieman visaisempiakin pulmia, kuten tietokoneiden kanssa monesti tuppaa käymään ennemmin tai myöhemmin.
Tietotekniikan opinnoista on ollut toki hyötyä niin henkilökohtaisissa projekteissa kuin myös edellä mainituissa mikrotukihenkilön tehtävissä. Mutta ohjelmointipuoli alkoi kuitenkin jäädä hieman taka-alalle mielenkiinnon siirtyessä enemmän pitkäaikaisena harrastuksena toimineen valokuvauksen ja kuvankäsittelyn kautta media-alan puolelle.
Isäni oli innokas valokuvaaja siihen aikaan, kun vielä kuvattiin pääasiassa filmille, mutta itse kiinnostuin valokuvauksesta oikeastaan vasta 2000-luvun alkupuolella, kun digitaaliset kamerat alkoivat yleistyä. Valitettavasti emme ehtineet kuvausharrastusta jakamaan isäni kanssa, sillä hän menehtyi tapaturmaisesti juuri niihin aikoihin.
Alkuun kuvaus oli tietysti vain kuvien ja videoklippien näpsimistä digipokkarilla ilman sen syvällisempää ymmärrystä kameran sielunelämästä. Kuvia ei juuri tullut käsiteltyä, mutta videoista saattoi välillä koostaa joitakin pitempiä kokonaisuuksia. Vuonna 2008 HDR-kuvaus alkoi kiinnostaa ja seuraavana vuonna myös panoraamakuvaus. Tällöin kuvankäsittelykin tuli jo ajankohtaiseksi, joskin meni vielä vuosia ennen kuin sen alkoi hallita paremmin.
Taitojen karttuessa ja siirryttyäni kuvaamaan järjestelmäkameralla vuonna 2014, innostuin erityisesti 360° panoraamakuvauksesta. Valokuvauksessa kiehtovaa on, että kuvauskohteesta ja ‑välineistä riippuen se voi olla hyvinkin erilaista hommaa ja jos monipuoliseksi kuvaajaksi haluaa kehittyä, niin uutta opettelemista kyllä riittää. Mutta vaikka erikoistuisi esimerkiksi juuri panoraamakuvaukseen, niin siinäkin voi aina kehittää taitojaan ja myös uudenlaisia kuvausvälineitä ja ‑tekniikoita kehitellään kaiken aikaa, joten tylsäksi ei käy sekään.
Vaikkei siis koskaan voi väittää osaavansa kaiken täydellisesti, niin ainakin jotain on tainnut tulla tehtyä oikeinkin, kun esimerkiksi jo lakkautetun Panoramic Earth ‑sivuston perustaja Peter Watts halusi kirjoittaa lyhyen esittelyn allekirjoittaneesta blogiinsa muutamia vuosia sitten. Ja ovatpa jotkut ystävistäni jopa uskoneet harteilleni sellaisen vastuullisen tehtävän kuin häidensä kuvaamisen, vaikken voikaan sanoa mikään varsinainen hääkuvaaja olevani.
Omalla kohdallani valokuvaus toimii myös jonkinlaisena linkkinä muiden harrastusteni ja kiinnostuksen kohteideni välillä. Vaikken mikään varsinainen eränkävijä olekaan, niin maalaiskunnan kasvattina luonnossa liikkuminen jalkaisin, pyörällä tai suksin on ollut mielekästä tekemistä. Ja toki myös kaupungilla kameran kanssa kulkeminen on mukavaa ajanvietettä. Kun sitten tekniset vempaimet ovat myös kiinnostaneet, niin välillä on hyvä päästä operoimaan vaikkapa juuri kameraa. Lopulta sitten kuvankäsittelyssä pääsee hyödyntämään tietoteknistä osaamista ja 360-kuvista koottavien virtuaalikierrosten tekemisessä jopa ohjelmointitaitojakin.
Alkuvuodesta 2015 syntyi kaveriporukalla ajatus osuuskunnan perustamisesta helpottamaan mahdollisten kuvauskeikkojen ja muiden toimeksiantojen hoitamista. Alkuun toimimme nimellä Aspiring Minds osk, mutta sittemmin nimi vaihtui suomalaisittain helpommin lausuttavaan muotoon Osuuskunta Luovat Tekijät. Tähän mennessä mainittavin tätä kautta tarjoutunut työtilaisuus on ollut, kun pääsin kuvaamaan ja kokoamaan Lomakeskus Huhmarille noin 20 panoraamasta koostuvan virtuaalikierroksen.
Yritystoiminta olisi sinällään kiinnostanut enemmänkin ja syksyllä 2017 kävin Valmennusmajakan järjestämän yrittäjän peruskurssin, joka antoi hyvin perspektiiviä aiheeseen. Se oli muutoinkin positiivinen kokemus, kun kouluttajien ja muiden kurssille osallistuneiden kanssa tuli hyvin juttuun. Oman toiminimen perustaminen ei kuitenkaan tuntunut vielä hyvältä ajatukselta, koska myynnin ja markkinoinnin suhteen en kokenut itseltäni löytyvän riittävästi valmiuksia sellaiseen.
Hiljalleen myös logojen ja muun julkaisugrafiikan tekeminen oli alkanut kiinnostaa, mutta niiden suhteen hallinnassa oli oikeastaan vain Photoshop, jossa siinäkin toki riittää loputtomasti eri ominaisuuksien opettelua. Mietin, etten välttämättä haluaisi enää neljäksi vuodeksi lähteä opiskelemaan ammattikorkeakouluun, joten päätin suorittaa media-alan ammattitutkinnon Riveriassa, jossa aloitin siis syksyllä 2018 ja valmistuin tammikuussa 2020. Yllättäen olisikin ollut kiinnostavaa jatkaa opintoja vielä pitemmälle, joten harkinnassa on niiden jatkaminen ammattikorkeakoulun puolella myöhemmin.
Opiskelun aikana Adoben sovelluksista tutuksi tulivat jossain määrin ennestään tutun Photoshopin lisäksi mm. vektori- ja julkaisugrafiikan tuottamiseen käytettävät Illustrator ja InDesign sekä videoeditointi ja animointi Premierellä ja After Effectsillä. Lisäksi verkkosivujen toteutuksesta mm. WordPress-julkaisujärjestelmällä ja sen tarjoamista mahdollisuuksista sai monipuolisen käsityksen. Nämäkin verkkosivut on siis toteutettu juuri WordPressillä. Ja vaikka sivujen luominen onnistuu ilman koodaustakin, niin varsinkin yksityiskohtien viilaamisessa ohjelmointitaidoista on suurta etua.
Ja kuten edellä sivuttiin, myös 360° panoraamakuvauksessa on koodin tuntemus eduksi. Ei vielä niinkään yksittäisen kuvan muodostamisessa, sillä järjestelmäkameralla otetut osakuvat voi yhdistää esimerkiksi siihen suunnitellulla PTGui-ohjelmistolla. Nykyisin on markkinoilla myös kameroita, joissa on useita eri suuntaan osoittavia samaan aikaan kuvaavia linssejä, mutta vaikka ne videokuvauksessa ovatkin eteviä ja tietyissä tilanteissa välttämättömiä, parhaan laadun valokuvaan saa edelleen järjestelmäkameralla.
Mikäli sitten useammasta panoraamasta haluaa koostaa virtuaalikierroksen, jossa kuvien välillä pääsee liikkumaan ja joihin voi mahdollisesti lisätä muutakin interaktiivisuutta, on krpano osoittautunut monipuoliseksi työkaluksi tähän tarkoitukseen. Virtuaalikierrosten rakentelu sillä perustuu kuitenkin osittain XML:ään pohjautuvien konfiguraatiotiedostojen muokkaamiseen. Vaikka joitakin graafisia käyttöliittymiä tai lisäosiakin sille on olemassa, niin ihan kaikkia samoja asioita niillä ei pysty toteuttamaan kuin itse ohjelmoimalla.
Blogin avaus sattui nyt 13. päivään, mutta ei sentään perjantaille, joten liiemmälti epäonnena se ei tuottane. Lukijoita blogilla ei varmastikaan vielä tässä vaiheessa ole, mutta näin ystävänpäivän aattona toivotan silti hyvää ystävänpäivää oheisen koulutehtävänä suunnittelemani kortin kera. Tässä vaiheessa en osaa yhtään sanoa, missä määrin päivityksiä tänne blogin puolelle tulee, mutta ainakin Instagramiin ja 360Citiesiin yritän säännöllisen epäsäännöllisesti lisätä kuvia ja ehkäpä myös tämän sivuston kuvagalleriaan.
Long time supporter, and thought I’d drop a comment.
Your wordpress site is very sleek — hope you don’t mind me asking
what theme you’re using? (and don’t mind if I steal it?
:P)
I just launched my site –also built in wordpress like yours– but the theme slows (!) the site
down quite a bit.
In case you have a minute, you can find it by searching for ‑REMOVED-
on Google (would appreciate any feedback) — it’s still in the works.
Keep up the good work– and hope you all take care of yourself during the
coronavirus scare!
~Alex
Thank you Alex! (Or Elizabeth?) Sure, I do have a minute.
Long time supporter? My site has been up only about a month. And it’s not in English, at least not yet. So how good is your Finnish?
But great to hear you have been supporting me all that time. As a favor I can give you a hint.
There is a guy named Justin who is copy-pasting your comment all over other sites. Unless he really happens to be a long time supporter of all those “very sleek” sites, of course.
If you don’t want it to look like you are trying to spam your website, you might want to do something about that. For now I removed the link to your site (which doesn’t seem to be slow at all) because of that obscurity.
Have a nice day!