Toukokuun lopulla kävin kuvausreissulla kartoittamassa Rääkkylää STC:n toimesta, kun 360 Palvelukarttaa on tarkoitus laajentaa sinnekin suunnalle tulevaisuudessa. Viime vuosinahan olen päässyt työskentelemään mm. aiemmin harrastamieni 360-kuvauksen ja dronekuvauksen parissa. Tällä kertaa pääsin yhdistämään työhön toisenkin harrastukseni. Pyhäselän ympäriajo pyörällä on monesti ollut mielessä, mutta tähän asti en ollut saanut aikaiseksi sitä toteuttaa. Ehkäpä siksi, että siihen täytyisi varata runsaasti aikaa, jos matkan varrella meinaa pysähdellä kuviakin ottamaan. Ihan mikään iltapäiväreissu työpäivän jälkeen se ei siis ole.
Jos aikaisin lähtisi liikkeelle, niin kyllähän sen päivässäkin ehtisi ajella, mutta kiire olisi tullut saada kuvattua kaikki materiaali päiväsaikaan, eikä dronen akkujakaan tahdo saada ladattua siihen tahtiin kuin niitä kuluu, niin tämän vuoksi päädyttiin sellaiseen ratkaisuun, että yöpyisin Rääkkylässä, joka siis on sopivasti aika lailla puolimatkassa. Näin pystyin jakamaan kuvaukset kahdelle päivälle ja keskittymään paremmin tähän itse asiaan. Kun hieman edestakaista ajeluakin tuli, niin matkaa kertyi lopulta molemmille päiville noin 80 km. Lauantaina 25.5. lähdin siis liikkeelle aamupäivällä. Keli sattui olemaan melko otollinen, kun hellejakso ei ollut vielä ehtinyt alkaa, ja taivaskin oli ajoittain sopivasti pilvessä, jottei aurinko porottanut täydellä teholla. Välillä se toki vilahti ja sunnuntaina olikin enemmän esillä. Tämä teki takaisin ajosta jonkin verran hiostavampaa, mutta oli sikäli hyvä, että aurinkoisempaakin kuvaa tarttui matkaan.
Matka Joensuusta Rääkkylään Hammaslahden kautta on melko tasaista/loivaa alamäkeä, eikä erityisemmin rasittanut leppoisalla kelillä ajaessa ja välillä evästä haukatessa. Vajaa kolme tuntia aikaa kuitenkin vierähti, että saavuin ensimmäiseen pysähdyspaikkaani Rasivaaraan, jossa sijaitsee mm. Rautiaisen talli. Siitä sitten jatkoin Rääkkylän keskustaan, jossa otin kuvaa muutamien keskeisten risteysten, urheilukentän ja kirkon kohdilta. Lauantaina ehdin vielä ajella Paksuniemeen, josta löytyy uimarannan ja venesataman lisäksi Satamaravintola.
Tässä kohdin ajattelin jo onnen kääntyneen, kun vettä alkoi ripotella. Sääennusteet eivät sellaista näyttäneet, eikä se lopulta varttia pitempään kestänytkään. Aika oli kuitenkin vierähtänyt sen verran nopeaan, että täytyi alkaa suunnata Villa Ruusulaan, jonne oli sovittu majoitus. Kerran pari erehdyin kääntymään väärästä risteyksestä pienemillä teillä ajaessani, mutta lopulta löysin perille. Tiellä oli jonkin verran mäkiä, mutta onneksi enimmäkseen alamäkiä siihen suuntaan ajaessa. Toki sitten sunnuntaina takasin lähtiessä ne muuntuivat ylämäiksi, mutta eipä se siinä vaiheessa haitannut enää, kun täysin voimin lähti liikkeelle.
Maisemat olivat hienot, ja pääsin yöpymään hulppeassa rantatalo Luonnottaressa, josta löytyi tilava puulämmitteinen saunakin. Isäntäväki olikin lämmittänyt saunan valmiiksi ja varannut jääkaappiin purtavaa illaksi ja aamuksi. Taloon sisältyi myös suuri terassialue ja oma laituri, josta pääsi mukavasti uimaan saunomisen välillä. Tällä reissulla ei ollut tarkoitus ottaa sisäkuvia, joten en ollut varannut mukaan jalustaa, koska pyörällä liikkuessa ylimääräistä painolastia ei kehtaa lisätä vain varmuuden vuoksi. En kuitenkaan malttanut olla kokeilematta, josko käsivaraltakin saisi jonkunlaista 360-kuvaa myös Luonnottaren sisältä.
Ulkona käsivaralta kuvaaminenkin usein onnistuu, mutta sisällä ja ahtaissa tiloissa se on hankalampaa. Tai ennen kaikkea hankalaa on käsivaralta otettujen kuvien yhdistäminen mahdollisimman saumattomasti. Siihen nähden kuvat onnistuivat kohtalaisen hyvin, mutta hieman heikkolaatuisia ne ovat ja sisältävät runsaasti yhdistämisvirheitä (etenkin kuva yläparvelta), joiden korjaaminen olisi ollut turhan aikaa vievää. Alla olevassa virtuaalikierroksessa pääsee kuitenkin ilmakuvien ohella kurkistamaan myös Luonnottaren sisälle. Lisäksi siitä löytyy pari kuvagalleriaa, joissa lisää kuvia niin ulkoa kuin sisääkin.
Villa Ruusulassa olisi viihtynyt vaikka koko viikon, mutta sunnuntaina kun olin saanut sieltä kuvaa otettua, matka jatkui Koivuniemen ja Kivisalmen kautta Arvinsalmen lossille. Kivisalmen sillan vieressä sijaitsee retkisatama, jonka maisemissa ihan mielellään piti evästaukoa samalla kun lataili dronen akkuja. Lossilla ei ollut tullut matkustettua aiemmin, niin mielenkiintoinen kokemus sekin.
Kaikkiaan tuli kuvattua noin 50 panoraamaa ja puolitoista tuntia videota. Erillisiä kohteita ei toki noin paljoa ollut, mutta yhdestä kohteesta on hyvä ottaa useampia kuvia ja videoita hieman eri kulmista, jotta on sitten enemmän valinnanvaraa. Ilmakuvat hoitaneen DJI Mini 3 Pron lisäksi mukana oli Sony A7R III, jolla sitten kuvailin vastaan tulleita maanpäällisiä kiinnostuksen kohteita.
Nyt kun olen Sonya noin vuoden käyttänyt, niin täytyy sanoa, että se toimii mukavasti reissukamerana Tamronin 28–200mm linssin kanssa. Tämä olikin yksi syy, miksi vaihdoin Canonin peilijärkkärin Sonyn peilittömään (joka oli huomattavasti Canonin peilitöntä edullisempi). Canonin peilillisiin kun ei tahtonut oikein löytää pitemmän alueen kattavaa zoomia, joka olisi sekä riittävän terävä (täydestä aukosta lähtien) että suhteellisen pieni ja kevyt. Mainittu Tamronin linssi täyttää nämä vaatimukset, ja sen heikkous on oikeastaan vain, ettei bokeh ole yhtä pehmeä kuin vaikkapa Tamronin hieman lyhyemmän välin kattavassa 28–75mm linssissä.
Vähän ennen Arvinsalmea yllätyin nähdessäni mäyrän ajotiellä keskellä kirkasta päivää. Jonkun aikaa ihmeteltyäni käänsin katsetta sen verran, että olisin ottanut kameran pyörälaukusta. Mutta siinä vaiheessa mäyrä katsoi tilaisuutensa koittaneen ja ehti livistää, joten epämääräisten luontokuvien sarjani ei valitettavasti tällä kertaa saanut jatkoa.
Rääkkylästä jäi käymättä mm. Varpasalo, kun kello alkoi olla jo kohtalaisen paljon ja akut riittivät juuri ja juuri Arvinsalmen kuvaamiseen. Siitä lähdin sitten kotimatkalle Joensuuhun Liperin ja Ylämyllyn kautta. Viimeksi mainitussa oli tarkoitus käydä vielä Pizzeria Sannissa, joka on tehnyt itseeni vaikutuksen maittavilla kebab-annoksillaan. Tämä oli kuitenkin lähellä jäädä haaveeksi tällä kertaa, kun jossain vaiheessa katsoin kelloa ja huomasin paikan menevän kiinni piakkoin. Tämä sitten motivoi lisäämään hiukkasen vauhtia, ja se kannattikin, kun ehdin vielä puolisen tuntia ennen sulkemista tähän perinteiseen pysähdyspaikkaani.
Kun aurinkokin oli hellittänyt paahtamasta, jaksoi taas ajella uudella innolla ruoan jälkeen. Kotona olin joskus iltakymmenen maissa. Reissu sujui vaihteeksi ilman ongelmia sen enempää pyörän kuin dronenkaan suhteen.